Stamtavla

Namn: Lp I Zican's Johnny Jackpot
Uppfödare: Patrik Cederlöf, Zican Kennel
Kallas: Pluto
Född: 2001-02-28
HD: A/B
Ataxia: affected
Knän: UA
Vikt: 26 kg
Höjd: 49cm
Utställning: Bästa hane öppen klass amstaff-specialen- 04
Lydnad: Lp I
Bruks: Godkänd lägre spår och tävlar lägre sök
Viltspår: Godkänt anlagtest viltspår
MH: 14 mån, resultat
 

 

Pluto var vår första amstaff och min tävlingshund. Pluto ställdes ut väldigt lite, endast officellt som junior faktiskt, då han fick omdömet "gott avelsresutat". Han var ganska lätt i kroppen av terriertyp och det kan hans matte garantera att han var till sättet också. Självständig och självsäker, tyckte matte var sämre än honom på många saker, och det var jag också ;-) Matte brukar säga att hans gener för att be om lov tappats bort någonstans på vägen. Kort sagt kan man säga att Pluto var en hund som man alltid måste vara ett steg före och han är ständigt på G och blev aldrig trött. Han tränades mycket i sök och han var också en jätteduktig spårhund. Han hade mycket stor kamplust och ett bra föremålsintresse. Han var en riktigt rolig hund att träna i arbetande grenar. Vi han han tävla i lägre bruks (spår och sök) med full poäng på specialdelen. Pluto är fortfarande den enda amstaff som tävlat i sök . Han gjorde även ett godkänt anlagtest i viltspår och tog 3st 1:a pris i lydnadsklass 1 (LP 1).

När Pluto var 4 år fick vi lägga tävlingarna på hyllan, något var fel med honom... I t.ex. lydnad så ingår ju hopp över hinder, plötligt började han hoppa rakt in i hindren istället för över -ibland. När han skulle hoppa in i bilen så kunde han plötsligt falla handlöst baklänges och slå huvudet i asfalten -ibland. När han skulle hämta en boll i högfart kunde han ramla -ibland. I sök skogen kom han ibland inte upp i mycket branta backar, han liksom drogs nedåt, som om det vore fel på gravidationen. Han kunde inte springa i grustaget, han kom inte upp på kullarna. Han tappade simförmågan. Allt var mycket diffust till en början. Efter en tid började ögonen flippa/rycka (nystagmusrörelser vilket är ett tecken på allvarlig lillhjärneskada) efter att han sovit och slagit upp ögonen, fast inte alltid men ibland. Allt detta ibland blev med tiden alltid. Vi gick hos en mycket kunnig veterinär vid ett par tillfällen som sett amstaffar med amstaffataxi, hon fick inte ställa diagnos ataxia cerebellum på honom då, eftersom det då var en obduktionsdiagnos. Till en början kallade hon det för "tecken på neurologisk störning) 1 1/2 år senare "visste" vi båda att så var det, att det med mycket hög sannorlikhet var amstaffataxi. Man kan utesluta andra hjärnskador på olika sät. Vi sparade blod i frysen på Ultuna för framtiden, då det jobbades på att hitta genen och ta fram ett test sedan flera år i USA och Frankrike. Plutos DNA och stamtavla donerades även till forskingsprojektet Natasha Olby, USA Efter att man hittat genen och tested kommit ut, fick jag veta att Pluto var affected. När han avlivades hade han alla symptom på amstaff ataxi. Tyvärr fick han kanske leva för länge med sina svårigheter :-( Det är svårt att sätta stop när man inte vet med all säkerhet vad det är. Vi är ändå glada att vi fick en sådan amtaff, han var en riktig amstaff, gav aldrig upp med något i hela sitt liv trots sina frukansvärda svårigheter, aldrig en sur min!! Det var det som gjorde det så svårt att låta honom somna in. Det går inte med ord bekriva hur det ser ut, en amstaff ska ju utstråla kraft, vighet, styrka, balans det är ju det som är en amstaff. Sedan bli helt krossad och fullkomlig fysisk nedbruten av något sådant här.

Få har sett det här och det är svårt att föreställa sig hur det ser ut. Här kan du se en film på en amstaff som har en långt gången ataxi.

Jag kan inte filma sjuka djur, så vi försöker komma ihåg honom så här istället Lydnad [ 1, 2, ], Sök [ 1 ]

Jag tror inte det finns så många affected hundar i Sverige. Man får inte glömma att Amstaffen är relativt ny i Sverige, de senaste åren har registerade amstaffar fyrdubblats och den största ökningen har skett senaste åren. Med andra ord så finns det egentligen inte så många individer som är i "rätt" ålder för att sjukdomen ska bryta ut. Ingen uppfödare som fött upp en ataxi sjuk hund har kunnat hjälpa det, eftersom Carriers inte blir sjuka. 2 Carriers kan ge affecterade hundar.

Se också Plutos stamtavla 20 generationer